Contents
Menopauza
Când vine vorba de noi, femeile, există ceva ce ne afectează pe toate, dar adesea rămâne în umbră până ajunge să fie discutat: menopauza.
Dacă ești ca majoritatea femeilor, probabil ai împins gândurile despre menopauză undeva greu de ajuns, considerând-o un eveniment din viitorul îndepărtat. Apoi, brusc, schimbările încep și te trezești întrebându-te: "Oare am ajuns acolo?".
Hai să aflăm mai multe despre acest proces, pentru ca tu să-l poți înțelege mai bine și să fii cât se poate de pregătită.
Călătoria ta prin menopauză
Menopauza nu este doar un moment în timp, ci o tranziție graduală, care se desfășoară pe parcursul mai multor ani. În esență, este marcată de schimbări semnificative în producția de hormoni a corpului tău, în special la nivel de estrogen și progesteron.
Gândește-te la ea ca la o scădere progresivă mai degrabă decât o cădere bruscă: nivelurile de progesteron scad, de obicei, primele, în timp ce nivelurile de estrogen urmează încă o vreme un model asemănător unui roller-coaster, cu urcări și coborâri bruște, înainte de a scădea definitiv.
Pentru a înțelege mai bine unde te afli, ești considerată oficial în menopauză când ai trecut prin 12 luni consecutive fără menstruație. Pentru majoritatea femeilor, această tranziție culminează în jurul vârstei de 51 de ani. Cu toate acestea, povestea începe cu mai mulți ani înainte, în timpul unei etape inițiale, ce se numește perimenopauză.
Înțelegerea etapelor menopauzei
Când vine vorba de această perioadă a vieții tale, există, de fapt, 3 faze succesive care o compun: perimenopauza, menopauza și postmenopauza.
Perimenopauza
Această fază este atunci când corpul tău începe pregătirea pentru menopauză, adesea cu 8-10 ani înainte de evenimentul principal (menopauză).
În această perioadă, ai putea observa primele semne sugestive unei schimbări, precum ciclurile menstruale care devin neregulate și somnul care devine mai greu de obținut. Uneori, ai putea chiar să experimentezi deja și unele dintre simptomele clasice, pe care le asociem cu menopauza.
Menopauza
După ce ai atins acele 12 luni fără menstruație, atunci ai lăsat oficial perimenopauza în urmă și ai ajuns la menopauză. Este important de menționat că timpul se resetează dacă ai orice sângerare, chiar și după mai multe luni.
Postmenopauza
Odată ce ai trecut de etapa menopauzei, intri în faza de postmenopauză, care va dura practic pentru restul vieții tale. În timp ce unele simptome se pot ameliora în această perioadă, este important să menții o conștientizare generală a sănătății tale.
Știința din spatele menopauzei
Pentru a înțelege cu adevărat menopauza, hai să explorăm ce se întâmplă în corpul tău la nivel hormonal. Sistemul tău reproductiv se bazează pe un echilibru de hormoni, iar în timpul menopauzei, trei actori principali intră în centrul atenției: estrogenul, progesteronul și testosteronul.
Hormonii cheie afectați în timpul menopauzei
Estrogenul este un hormon produs în principal de ovarele tale. Joacă un rol major în reglarea ciclului menstrual, menținerea țesuturilor vaginale sănătoase și corect lubrifiate, menținerea densității osoase, susținerea sănătății cardiovasculare și chiar influențarea dispoziției și funcțiilor cognitive.
Apoi este progesteronul, care lucrează îndeaproape cu estrogenul. Funcția sa principală este de a pregăti uterul în cazul unei sarcini și de a regla ciclurile menstruale. De asemenea, joacă un rol în susținerea tiparelor sănătoase de somn și gestionarea nivelurilor de anxietate.
În cele din urmă, există testosteronul (pe care și femeile îl produc!). Chiar dacă producem cantități mult mai mici decât bărbații, testosteronul contează încă pentru menținerea masei musculare, susținerea sănătății osoase, stimularea libidoului și influențarea nivelurilor de energie.
Nivelurile acestor hormoni încep să fie afectate încă din perimenopauză și continuă să scadă pe parcursul menopauzei, afectând toate procesele menționate mai sus.
Procesul de tranziție
Pe măsură ce te apropii de menopauză, corpul tău începe să treacă printr-o serie de schimbări, toate legate de fluctuațiile celor trei hormoni.
Prima schimbare majoră se întâmplă de obicei cu progesteronul, care începe să scadă destul de rapid. Acesta este adesea momentul când poți începe să observi schimbări în ciclul menstrual sau perturbări ale somnului.
Apoi, estrogenul începe propria tranziție, dar e departe de a fi o scădere treptată și constantă. În schimb, imaginează-ți mai degrabă ca un roller-coaster: în unele zile poate crește mai mult decât normal, iar în altele scade semnificativ. Aceste fluctuații sunt adesea în spatele acelor simptome binecunoscute ale menopauzei, precum bufeurile, schimbările de dispoziție și menstruațiile neregulate.
În cele din urmă, ovarele tale încetinesc semnificativ producția atât de estrogen, cât și de progesteron. În această etapă, ciclurile tale menstruale vor înceta. Odată ce ai trecut prin 12 luni fără menstruație, știi că ai ajuns oficial la menopauză.
Efectul de domino
Toate schimbările hormonale care au loc în timpul menopauzei creează un efect de domino în întregul tău corp.
Centrul de control al temperaturii din creier, de exemplu, se poate dezechilibra, ducând la bufeuri. Între timp, densitatea osoasă și metabolismul tău pot începe să se schimbe, crescând potențial riscul de osteoporoză sau afectându-ți nivelurile de energie.
Tiparele de somn pot deveni și ele neregulate, iar schimbările de dispoziție pot fi mai frecvente pe măsură ce corpul tău se adaptează la noul echilibru hormonal. Chiar și elasticitatea și hidratarea țesuturilor pot fi afectate, motiv pentru care uscăciunea vaginală și modificările pielii sunt frecvente în această fază.
Cum să știi dacă experimentezi menopauza?
În timp ce am stabilit că perioada de 12 luni este cea care definește menopauza, există și o întreagă gamă de simptome care pot indica prezența acesteia. Experiența fiecărei femei cu menopauza este unică, dar există câteva aspecte comune pe care multe femei le împărtășesc, printre care:
- Schimbări fizice - bufeuri și transpirații nocturne, împreună cu modificări ale tiparelor de somn și ale confortului fizic; unele femei experimentează uscăciune vaginală și modificări ale sănătății urinare;
- Schimbări emoționale - modificări de dispoziție, anxietate sau iritabilitate; aceste schimbări sunt normale și fac parte din modul în care corpul tău se adaptează la noile niveluri hormonale.
Cum să preiei controlul
Pe lângă a fi bine informată și conștientă de schimbările din corpul tău, există și o mulțime de măsuri eficiente pe care le poți lua pentru a-ți îmbunătăți starea generală de bine. Ia în considerare următoarele abordări:
Schimbări de stil de viață
Cercetările arată că alegerile unui stil de viață sănătos pot fi la fel de eficiente ca tratamentele medicamentoase pentru unele femei.
Concentrează-te pe menținerea unei diete bogate în alimente bogate în nutrienți, introduce activitate fizică regulată (alege una care îți place cu adevărat și pe care o poți face de câteva ori pe săptămână), prioritizează somnul de calitate și gestionează-ți nivelurile de stres prin tehnici precum meditația, exercițiile de respirație și practică yoga sau pilates.
Construirea rețelei tale de sprijin
Menopauza poate fi o perioadă foarte vulnerabilă pentru majoritatea femeilor, iar tu nu ar trebui niciodată să suferi în tăcere. Pentru a te simți întotdeauna înțeleasă și îngrijită, creează un cerc de încredere de persoane care pot reprezenta echipa ta de sprijin pentru menopauză.
Această rețea ar trebui să includă un doctor de care te simți apropiată și care îți ia în serios preocupările, persoane de încredere, care pot oferi sprijin emoțional (fie că e vorba de familia ta, prieteni sau alte femei care au trecut prin aceeași experiență) și comunități care oferă informații valoroase.
Suplimente și soluții medicale
Deși nu sunt obligatorii, soluțiile medicale pot fi foarte necesare în unele cazuri (și este perfect în regulă). Dacă simptomele tale încep să te îngrijoreze, vorbește cu medicul tău. Acesta ar putea recomanda terapia de substituție hormonală (TSH), care este adesea o variantă eficientă.
Există și opțiuni non-hormonale disponibile pentru cele care preferă alternative, precum suplimentele și remediile naturale. Pentru a afla care sunt cele mai bune pentru tine (în funcție de simptomele și starea ta generală de sănătate), ar trebui să vorbești tot cu medicul tău și să decideți împreună.
Perspective de viitor
În loc să privești menopauza ca pe un sfârșit, schimbă-ți puțin perspectiva și consider-o un început sau un timp pentru reînnoire și autodescoperire. Multe femei află că această perioadă a vieții deschide uși către noi interese, pasiuni și moduri de a aborda viața. Cu mai mult timp și înțelepciune la dispoziție, ai putea să începi să explorezi interese de mult uitate sau unele complet noi.
Ține minte că nu ești singură în această călătorie și, deși experiența fiecărei femei este unică, drumul este bine bătătorit, iar sprijinul este disponibil la fiecare pas.
Cheia este să abordezi această tranziție cu cunoștințe, autocompasiune și o mentalitate proactivă. Indiferent dacă abia începi să observi schimbări sau ești deja bine avansată în călătoria ta, nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să preiei controlul asupra propriei experiențe și să-ți optimizezi sănătatea pentru anii care urmează.