Contents
Căderea părului în Menopauză
Contents
Dacă observi mai multe fire de păr în perie sau zone mai rarefiate pe scalp în timpul menopauzei, treci printr-o fază normală a acesteia.
Căderea părului cu distribuție specifică femeilor ne afectează pe multe dintre noi și, deși poate începe oricând după pubertate, devine mai vizibilă, de obicei, în jurul vârstelor de 40-50 de ani. Vestea bună? Ai multe opțiuni pentru a aborda această provocare comună, dar adesea abordată prea puțin.
Știința din spatele căderii părului în menopauză
Căderea părului în menopauză nu este cauzată doar de un singur factor. Cu toate acestea, impactul hormonal care influențează cele mai multe schimbări legate de menopauză rămâne principalul factor și în acest caz.
De exemplu, fluctuațiile hormonale pe care poate le-ai experimentat și după sarcină sunt prezente și asemănătoare și în timpul menopauzei.
Scăderea estrogenului și progesteronului, combinată cu niveluri relativ mai mari de testosteron, pot afecta ciclul tău de creștere a părului. Unele femei chiar experimentează hirsutism (creșterea de păr gros, închis la culoare, în zone specifice bărbaților, precum fața, pieptul sau spatele).
Genele tale joacă, de asemenea, un rol important. Dacă pierderea părului este prezentă în familia ta, pe oricare parte, ai putea fi mai predispusă. Stresul, fie el emoțional sau fizic, poate declanșa căderea părului chiar și la câteva luni după un eveniment stresant. Ai putea observa schimbări ale părului tău la 4-9 luni după ce ai experimentat un stres semnificativ.
Anumite medicamente, precum anticoagulantele sau antidepresivele și afecțiuni medicale precum hipotiroidismul, intoleranța la gluten, deficitul de fier și sindromul ovarelor polichistice pot contribui, de asemenea, la căderea părului.
Ce poți face pentru a reduce căderea părului în menopauză
Deși acest simptom poate fi neplăcut, fii sigură că nu trebuie să fie un disconfort constant. Există mai multe soluții eficiente, fiecare cu indicațiile sale.
Ajutor profesional
Înainte de toate, dat fiind faptul că o cădere a părului are multe cauze și tratamente eficiente, ia în considerare consultarea unui dermatolog, mai ales dacă observi schimbări bruște. El poate identifica problema și crea un plan de tratament personalizat, astfel încât să nu mai pierzi timp, bani și energie încercând să descoperi singură soluția.
Ai putea dori, de asemenea, să consulți un endocrinolog pentru a aborda orice probleme legate de hormoni. Endocrinologii se concentrează pe hormoni și sistemul endocrin, ajutându-te să înțelegi dezechilibrele hormonale din spatele căderii tale de păr, în timp ce dermatologii sunt specializați în restaurare și pot oferi recomandări specifice de tratament.
Dacă excesul de androgeni este de vină, medicul tău ar putea recomanda medicamente precum finasterida (care blochează conversia testosteronului în DHT). Deși acest medicament a fost dezvoltat inițial pentru bărbați, studiile au arătat că poate fi eficient și pentru femei.
Pentru creșterea nedorită de păr facial, există o cremă aprobată, numită Vaniqa, ce poate ajuta la reducerea aspectului acestuia, interferând cu procesul de creștere a părului.
Pentru a sprijini un alt tratament sau dacă altă problemă este responsabilă pentru căderea părului, minoxidilul funcționează pentru aproximativ 40% din pacienți, îmbunătățind fluxul de sânge către foliculii de păr. Medicamentul dilată vasele de sânge atunci când este aplicat pe scalp, crescând fluxul către foliculii de păr. De obicei, vei vedea rezultate după aproximativ un an de utilizare constantă și va trebui să continui să-l folosești pentru a menține rezultatele.
Pentru subțiere ușoară, șampoanele specializate ar putea fi suficiente, fără a fi nevoie de vreun tratament extensiv. În funcție de cauza de bază, șampoanele anti-mătreață, care conțin ketoconazol 2% sau zinc pirition 1% au arătat, de asemenea, o anumită eficacitate.
Nu în ultimul rând, pentru puțin control al daunelor și impuls de încredere (dacă te confrunți cu pierderea de păr în zona frontală, de exemplu), poți încerca spray-uri topice de camuflare sau fibre de keratină pentru a crea impresia de mai multă densitate în timp ce lucrezi la soluții pe termen lung.
Schimbări de stil de viață
Dieta noastră spune multe despre sănătatea generală, până la punctul în care unele femei pot găsi o îmbunătățire după identificarea și abordarea sensibilității la gluten. Deși cercetările privind impactul dietei asupra căderii părului sunt încă în curs de desfășurare, menținerea unei alimentații bune este întotdeauna benefică pentru sănătatea generală a părului.
Aspectul important este să fii mereu atentă la modul în care corpul tău răspunde la diferite alimente, deoarece poate oferi informații prețioase. În general, asigură-te că respecți o dietă nutritivă, bazată pe proteine, grăsimi și fibre de înaltă calitate și hidratare suficientă (ideal 2L pe zi sau până când observi că urina are o culoare deschisă).
Suplimente
Unele suplimente pot fi cu adevărat valoroase atunci când vine vorba de reducerea pierderii de păr. Suplimentele de colagen, de exemplu, susțin rezistența părului, oferind aminoacizi esențiali pentru producția de keratină, care este principala proteină a părului tău. El ajută, de asemenea, la combaterea deteriorării foliculilor de păr și poate preveni subțierea legată de vârstă. Corpul tău produce natural colagen și îl poți găsi în alimente precum supa de oase, dar suplimentarea poate oferi un sprijin suplimentar.
Ashwagandha este un alt exemplu de adaptogen extrem de puternic, mai ales în timpul menopauzei, deoarece poate ajuta la echilibrarea hormonilor de stres care pot afecta ciclul tău de creștere a părului.
În plus, alte suplimente ar putea fi necesare și deosebit de utile atunci când există deficite de vitamine sau minerale (vitamina D, fier, zinc, magneziu etc.). Pentru a ști ce lipsește, asigură-te că discuți cu medicul tău și îți verifici nivelurile înainte de a lua suplimente.
Tratamente avansate
Pentru unele femei, pot fi necesare tratamente avansate. Și asta este perfect în regulă! Progresul medicinei este acolo pentru a beneficia de el.
Regenerarea părului, transplantul de foliculi sau tratamentele cu plasmă bogată în plachete sunt câteva exemple care merită explorate, dar este cel mai bine să fie discutate cu un dermatolog specializat în căderea părului, care poate evalua dacă ești un candidat potrivit și poate explica beneficiile și limitările potențiale ale fiecărei proceduri.
Când să ceri ajutor
Ține minte că nu ești singură în această călătorie și este în regulă să cauți ajutor ori de câte ori simți nevoia. În timp ce, comparativ cu pierderea de păr tipic masculină, cea specifică femeilor este foarte puțin studiată și rareori discutată, există numeroase soluții disponibile, iar cercetarea continuă întotdeauna pentru ca tu să poți găsi cea mai bună soluție pentru cazul tău.
A avea grijă de tine în această perioadă de tranziție reprezintă un act de îngrijire personală. Fie că alegi să tratezi căderea părului sau să o accepți, cel mai important este să te simți încrezătoare și confortabilă în propria ta piele și să te asiguri că ești sănătoasă mai presus de orice.