Dureri de cap în Menopauză
Dacă ai observat o creștere în frecvența durerilor de cap în ultima vreme, ar trebui să știi că, pentru multe femei, durerile de cap obișnuite și migrenele devin o combinație neașteptată în timpul tranziției spre menopauză.
Prin urmare, înțelegerea mai bună a conexiunii dintre acțiunea hormonilor și durerile de cap poate fi foarte utilă pentru gestionarea acestui simptom neplăcut.
Știința din spatele durerilor de cap legate de menopauză
Înainte de perimenopauză, hormonii tăi fac parte dintr-un mecanism foarte bine organizat, crescând și scăzând în tipare predictibile pe parcursul ciclului tău lunar. Desigur, poți să ai dureri ocazionale de cap și în afara menopauzei, atunci când estrogenul scade chiar înainte de menstruație, dar, în mare parte, corpul tău menține un ritm constant.
Perimenopauza și menopauza
Când perimenopauza își face apariția, brusc, structura aceea bine organizată devine mai degrabă o serie de improvizații. Această perioadă de tranziție către menopauză, care durează până când ai trecut un an întreg fără menstruație, aduce schimbări semnificative în nivelurile tale hormonale.
Pentru început, atât estrogenul cât și progesteronul vor începe să se comporte imprevizibil, uneori apărând din abundență, alteori făcându-și cu greu apariția.
Ce înseamnă asta pentru tine? Ei bine, relația dintre hormoni și dureri de cap (moderate sau migrene) devine mai pronunțată ca niciodată. Dacă ai avut de-a face cu migrene înainte, s-ar putea să recunoști acea senzație neplăcută și să nu fii prea fericită că revine.
Chiar dacă există o șansă mai mare să experimentezi acest lucru dacă ai avut deja un istoric de dureri de cap și migrene, există unele femei care nu au experimentat niciodată migrene și, totuși, se trezesc confruntându-se cu ele pentru prima dată în timpul acestei perioade de tranziție.
În timp ce adesea dăm vina pe hormoni pentru fiecare simptom din timpul menopauzei, în acest caz, conexiunea este reală și bine documentată de cercetarea medicală.
Postmenopauza
În ciuda întregului disconfort creat de durerile de cap și migrene, există o speranță pentru viitor. Când ajungi, în cele din urmă, la postmenopauză, nivelurile tale hormonale vor găsi un nou ritm stabil.
Pentru multe femei, această stabilitate este exact ceea ce era necesar pentru a primi ameliorarea de la durerile de cap pe care le-au experimentat în timpul perimenopauzei. Este corpul tău găsindu-și o nouă normalitate după o perioadă de ajustare.
Cu toate acestea, călătoria fiecărei femei este unică, iar unele ar putea avea încă nevoie de sprijin în gestionarea durerilor de cap chiar și după această tranziție (dacă acesta este cazul tău, fii sigură că există încă multe opțiuni disponibile pentru a alina durerea și a oferi o calitate mai bună a vieții).
Cum să înțelegi mai bine durerile tale de cap
În timp ce toate tipurile de dureri de cap sunt neplăcute, există anumite niveluri de durere care pot fi mai serioase decât altele. Să știi cum să le distingi între ele te va ajuta să le tratezi mai bine și să le previi în viitor.
48%
dintre femei experimentează dureri de cap cu debut nou în timpul menopauzei.
Migrenele
Aceste dureri de cap intense se manifestă, de obicei, cu durere pulsatilă intensă (de obicei pe o parte a capului), sensibilitate la lumină și sunet, greață și uneori chiar niște tulburări vizuale numite aure.
Unele femei raportează că experimentează migrene de câteva ori pe lună în timpul acestei perioade de tranziție. Cu toate acestea, majoritatea găsesc ameliorare de la migrene odată ce ajung la postmenopauză, când nivelurile hormonale se stabilizează.
Durerile de cap de tensiune (cefaleea de tensiune)
Durerile de cap de tensiune sunt cele mai comune, cauzând durere moderată, care vine și pleacă într-un anumit interval de timp. Dacă experimentezi o durere mai pronunțată, probabil te confrunți, mai degrabă, cu o migrenă sau alte tipuri de dureri de cap intense.
Durerile de cap tip cluster (cefaleea cluster)
Durerile de cap tip cluster (în ciorchine) sunt cele mai severe, caracterizate prin durere intensă, cu senzații de arsură sau junghi, în spatele sau în jurul unui ochi. Sunt însoțite și de pleoape căzute, congestie nazală și transpirație pe frunte.
Durerile sinusale
În cele din urmă, există durerile de cap sinusale, care cauzează o durere profundă, constantă la nivelul pomeților, frunții sau în baza osului nazal, din cauza sinusurilor inflamate.
Ce poți face în privința durerilor de cap în timpul menopauzei
Ca întotdeauna, venim atât cu informațiile necesare cât și cu soluții, astfel încât să poți trece prin această fază de tranziție cât mai ușor posibil.
Nutriție și hidratare
Cu toate că nu există o dietă magică ce poate preveni complet durerile de cap, acordarea atenției asupra alimentelor care pot declanșa dureri de cap poate face o mare diferență. Unii factori pot include vinul roșu, berea, brânzeturile maturate, ciocolata, cărnurile afumate și conservanții alimentari precum MSG sau îndulcitorii artificiali.
Un alt aspect important este să nu sari peste mese (cu excepția cazului în care implementezi intenționat postul intermitent). Glicemia scăzută poate declanșa dureri de cap, așa că ia în considerare consumul de mese mai mici și mai frecvente pe parcursul zilei.
Somnul
Somnul de calitate devine deosebit de important în acest caz, deși știm că poate fi o provocare în timpul perimenopauzei. Încearcă să creezi o rutină constantă înainte de culcare. Ia în considerare o baie caldă sau o ceașcă de ceai de plante înainte de somn, menține dormitorul răcoros și reduce cantitatea de lumini puternice.
Exercițiul fizic
Cercetările sugerează că exercițiile fizice regulate ar putea fi la fel de eficiente ca unele medicamente prescrise pentru gestionarea migrenelor. Încearcă să faci aproximativ 40 de minute de exerciții aerobice cel puțin de trei ori pe săptămână sau măcar asigură-te că faci un tip de mișcare zilnic.
Suplimente și soluții medicale
Mai multe suplimente arată rezultate promițătoare în gestionarea durerilor de cap. Magneziul, de exemplu, s-a dovedit că reduce atacurile de migrenă, în timp ce vitamina B2 poate ajuta la reducerea la jumătate a durerilor de cap lunare. Doar ține minte să te consulți cu medicul tău înainte de a începe orice regim de suplimente.
Pentru unele femei, terapia de înlocuire hormonală (TIH) ar putea fi o opțiune, în special plasturii sau gelurile, care oferă niveluri hormonale constante. Cu toate acestea, această decizie ar trebui luată cu atenție atât cu un medic ginecolog cât și cu un medic neurolog, luând în considerare istoricul tău medical specific și nevoile tale personale.
Când să ceri ajutor
Indiferent de tip, dacă experimentezi dureri de cap noi sau care se înrăutățesc în timpul perimenopauzei, nu ezita să îți consulți medicul.
Pentru a descrie mai bine ceea ce simți și pentru a primi ajutor adecvat, încearcă să ții un jurnal al durerilor de cap, notând când apar, severitatea lor, ce le-ar fi putut declanșa și ce le ameliorează sau nu le influențează deloc.
În timp ce hormonii joacă adesea un rol semnificativ în durerile de cap din timpul menopauzei, alți factori, precum stresul, alcoolul și alergiile pot fi, de asemenea, factori declanșatori.
În timp ce această etapă a vieții poate presupune provocări, nu ești niciodată singură în această experiență. Cu o combinație potrivită de schimbări de stil de viață, sprijin și intervenție medicală când este necesar, poți gestiona eficient durerile de cap în timpul tranziției tale spre menopauză. Cheia este să găsești abordarea care funcționează cel mai bine pentru tine în timp ce ești răbdătoare cu tine însăți.