Infecții urinare în Menopauză

Dr. Simona Căzănescu
72%

dintre femei se trezesc noaptea pentru a merge la toaletă, în timp ce jumătate suferă de incontinență urinară.

Un simptom pe care multe femei îl experimentează în timpul menopauzei este infecția de tract urinar (ITU). Deși este atât de comun, de puține ori se vorbește de legătura strânsă pe care o are cu această etapă a vieții.

Dacă te-ai trezit mergând constant la baie, experimentând scăpări neașteptate de urină sau tratând infecții recurente, este normal în această etapă a vieții tale.

Cauza infecțiilor urinare în menopauză

Menopauza nu înseamnă doar bufeuri și schimbări de dispoziție, ci o transformare completă a corpului, care poate afecta și sănătatea ta urinară. Principalul element al acestei schimbări este estrogenul, hormonul care ți-a gestionat sistemul urogenital în toți acești ani, fără ca tu să observi.

Pe măsură ce nivelurile de estrogen scad, ecosistemul tău vaginal trece printr-o schimbare. Bacteriile protectoare Lactobacillus, care obișnuiau să țină la distanță microorganismele dăunătoare, încep să scadă. De asemenea, țesuturile vaginale devin mai subțiri, mai uscate și mai fragile (creând un mediu perfect pentru infecții).

Înainte de menopauză, puteai avea unele probleme urinare din când în când, bazate pe anumiți factori de risc și predispoziție. În timpul menopauzei și la postmenopauză, însă, riscul tău de infecții ale tractului urinar crește substanțial. Astfel, vezica și uretra, două structuri pline de receptori de estrogen, devin din ce în ce mai vulnerabile la schimbări.

Cum se manifestă infecțiile urinare în menopauză

De obicei, dacă ai mai experimentat infecții ale tractului urinar înainte, nici de această dată nu va fi o surpriză totală, întrucât simptomele asociate sunt asemănătoare. Ești constant în căutarea unei toalete, accidentele nedorite devin mai frecvente, iar nevoia imperioasă de a urina poate să apară oricând.

Unele femei o descriu ca și cum nu ar mai putea avea încredere în propriul corp. Totuși, lucrurile nu trebuie să ajungă atât de departe, pentru că există întotdeauna pași pe care îi poți face pentru a reduce aceste evenimente frustrante.

Ce poți face în această privință

Tratarea infecțiilor tractului urinar în timpul menopauzei necesită o abordare holistică, ce merge mai presus de simplul suc de merișoare. Hai să detaliem strategiile practice care pot face o diferență reală:

Dietă

Când vine vorba de dietă și infecții de tract urinar, este important să vorbim mai întâi despre ce să eviți. De ce? Ei bine, vezica ta este sensibilă, iar anumite alimente și băuturi pot declanșa iritații.

Cafeaua, oricât de mult am iubi-o, este un mare vinovat, deoarece este nu doar un diuretic, ci și o băutură cu adevărat acidă, fapt ce irită vezica. La fel stau lucrurile și cu băuturile carbogazoase, alcoolul, fructele acide, alimentele pe bază de roșii și ciocolata.

În schimb, concentrează-te pe alimente bogate în fibre și hidratează-te strategic, cu ceaiuri fără cofeină și apă.

Antrenamentul vezicii

Așa cum îi sugerează și numele, antrenamentul vezicii poate fi o strategie câștigătoare. Ar trebui să începi prin a-ți urmări vizitele la baie. Dacă observi că, momentan, mergi la baie la fiecare 45 de minute, extinde treptat timpul între deplasările la toaletă.

Obiectivul final este să ajungi la 3-4 ore între urinări. Este un proces lent (luni, nu săptămâni), deci răbdarea este esențială. Ține un jurnal al vezicii pentru a-ți urmări progresul și ai încredere în proces, chiar dacă este lent, pentru că este extrem de eficient.

Exerciții pentru planșeul pelvin

Probabil ai auzit măcar o dată de exercițiile Kegel. În acest caz, ar putea fi chiar arma secretă de care aveai nevoie!

Pentru a înțelege mai bine cum să le faci corect, poți întreba întotdeauna medicul. Între timp, imaginează-ți că stai pe un glob de marmură și strânge-ți mușchii pelvieni ca și ai vrea să îl ridici. Menține pentru trei secunde, apoi relaxează-te.

Pentru a obține efectul dorit, asigură-te că nu-ți angajezi mușchii abdominali și îi izolezi doar pe cei pelvieni.

Aceste exerciții sunt deosebit de utile pentru incontinența de stres. Dacă strănutul a fost o problemă, poți face rapid un Kegel înainte să strănuți pentru a preveni scurgerile neașteptate. Pentru incontinența imperioasă, contractă-ți mușchii planșeului pelvin când simți nevoia bruscă de a merge, deoarece acest lucru poate ține urgența la distanță suficient cât să găsești o toaletă.

Schimbări de stil de viață

Iată câteva alte schimbări legate de stilul de viață care pot face o mare diferență:

  • Șterge-te întotdeauna din față spre spate - acest lucru previne transferul bacteriilor de la sistemul digestiv la cel urinar;
  • Urinează înainte și după sex - pentru a evita compresia și iritarea suplimentară asupra uretrei și vezicii;
  • Rămâi hidratată (și departe de băuturile îndulcite);
  • Renunță la fumat - deoarece irită vezica;
  • Menține un IMC sănătos - greutatea în exces pune presiune pe vezica ta.

Suplimente

Deși există câteva suplimente despre care poți vorbi cu medicul tău, ține minte că probioticele și extractul de merișoare pot fi aliații tăi atunci când vine vorba de ITU.

Caută suplimente cu Lactobacillus rhamnosus și Lactobacillus reuteri. Extractul de merișoare, cu proantocianidinele sale (PAC), poate ajuta la prevenirea aderării bacteriilor de peretele vezicii (ține minte să te limitezi doar la extract, nu la sucurile pline de zahăr).

Soluții medicale

Atunci când strategiile de acasă nu sunt suficiente, există soluții medicale eficiente:

  • Terapia cu estrogen vaginal - poate ajuta la fluctuațiile de estrogen;
  • Creme, tablete sau inele topice cu estrogen - pot reîntineri țesutul vaginal;
  • Antibiotice cu doză mică - mai ales dacă ITU sunt declanșate de sex;
  • Tratamente cu laser și radiofrecvență - tratamente promițătoare în abordarea simptomelor urinare; stimulează repararea țesuturilor și producția de colagen, deși sunt necesare mai multe cercetări.

Când să ceri ajutor

În timp ce unele simptome pot fi recurente și te-ai putea obișnui cu ele, asigură-te că mai departe ții cont de semnele de avertizare. Sună-ți medicul dacă experimentezi:

  • Mai mult de 3-4 ITU pe an;
  • Arsură persistentă în timpul urinării;
  • Schimbări semnificative în frecvența sau imperiozitatea urinării;
  • Dificultăți în golirea completă a vezicii.

Schimbările urinare în menopauză sunt neplăcute, chiar frustrante uneori, însă valide și gestionabile. Corpul tău trece printr-o tranziție semnificativă și este în regulă să ceri ajutor, să faci ajustări și să ai grijă de sănătatea ta cât mai bine. Ține minte întotdeauna că nu ești singură în această călătorie. Milioane de femei trec prin aceleași provocări, găsind sprijin și soluții eficiente pe parcurs.

Acest articol are un scop exclusiv informativ și nu constituie sfat medical. Informațiile prezentate nu înlocuiesc și nu ar trebui utilizate ca substitut pentru recomandările unui specialist. Discută întotdeauna cu medicul tău despre riscurile și beneficiile oricărui tratament.

Acest program nu înlocuiește tratamentele medicale.