Menstruații neregulate în Menopauză

Dr. Simona Căzănescu
78%

dintre femei experimentează menstruații prelungite de

peste 10 zile în anumite faze ale perimenopauzei.

Dacă ai observat că ciclul tău menstrual, care era cândva predictibil, a început să apară în mod imprevizibil, fenomenul la care te gândești ar putea fi chiar în apropiere.

Ciclurile menstruale neregulate sunt, adesea, primul semn al perimenopauzei, o tranziție pe care majoritatea femeilor o încep în diferite momente ale vieții, de la 40 de ani la 45 sau chiar mai târziu.

Știința din spatele perioadelor neregulate în menopauză

În centrul tuturor acestor schimbări stau doi hormoni sexuali primari: estrogenul și progesteronul.

Acești doi hormoni au dirijat cu succes și grijă ciclul tău menstrual timp de ani de zile, controlând toate procesele: de la îngroșarea căptușelii uterului, până la pregătirea corpului pentru o potențială sarcină. În timpul perimenopauzei, din cauza tuturor schimbărilor care se petrec, acest echilibru devine din ce în ce mai haotic, influențând multe aspecte ale corpului tău.

Pe de o parte, estrogenul joacă un rol crucial. Este responsabil de îngroșarea căptușelii endometriale (stratului intern al uterului) în timpul unui ciclu menstrual normal. Pe de altă parte, progesteronul completează efectul estrogenului, prin controlarea acumulării țesutului endometrului.

Deși acesta a fost un echilibru foarte bine construit, care a durat ani de zile, pe măsură ce ajungi la perimenopauză și progresezi în aceasta, nivelurile hormonale încep să fluctueze pronunțat, ducând la ciclurile menstruale imprevizibile pe care le poți experimenta.

La ce schimbări poți să te aștepți?

La început, aceste schimbări hormonale s-ar putea să nu fie la fel de evidente pe cât crezi. De exemplu, în perimenopauza timpurie, ai putea observa că ciclurile tale devin ușor mai scurte (poate 25 de zile în loc de cele 28 obișnuite, cu variații în funcție de durata obișnuită a ciclului tău).

În alte cazuri, unele femei pot observa că au un ciclu la fiecare trei săptămâni în loc de patru. Pe măsură ce înaintezi în perimenopauza târzie, frecvența ciclurile scade adesea, înainte de a se opri cu totul, cu doar un foarte mic procent de femei trecând direct la dispariția completă a ciclului menstrual.

Vorbind despre alte simptome legate de ciclul menstrual (nu doar durata acestuia), fluxul tău ar putea deveni și el un aspect de luat în calcul. Unele femei experimentează sângerări mai abundente și mai frecvente, în timp ce altele pot avea sângerări mai ușoare și mai sporadice.

Ai putea, de asemenea, să începi să observi schimbări în culoarea sângelui: acolo unde obișnuia să fie roșu aprins, s-ar putea ocazional să devină maro, ceea ce este tipic doar ca semn al sângelui mai vechi, care a stat mai mult timp în uter înainte să fie eliminat.

Când să devii atentă

Deși neregularitatea ciclurilor menstruale este normală în contextul perimenopauzei, există câteva semnale de avertizare care merită o discuție cu medicul tău. Acestea includ:

  1. Utilizarea unui absorbant sau tampon la fiecare oră timp de două sau mai multe ore consecutive;
  2. Sângerare pentru mai mult de o săptămână;
  3. Eliminarea de cheaguri de sânge mai mari de 2-3 cm;
  4. Trezirea noaptea pentru a schimba un absorbant sau tampon;
  5. Experimentarea ciclurilor menstruale la mai puțin de trei săptămâni.

Este important de remarcat că ciclurile menstruale neregulate pot fi cauzate de mai mult decât doar perimenopauză. Afecțiuni preexistente, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP), boli tiroidiene, stres extrem sau chiar sarcina pot întrerupe ciclul tău, așa că este mai bine să excluzi toate celelalte opțiuni înainte de a confirma că este vorba de perimenopauză.

Ce poți face în privința ciclurilor menstruale neregulate

Când vine vorba de simptomele legate de perimenopauză și menopauză, știi deja că, deși sunt inconfortabile sau frustrante, există întotdeauna ceva ce poți face pentru a trece mai ușor prin această fază.

Nutriție și alte schimbări de stil de viață

Nutriția, împreună cu un stil de viață general sănătos (bazat pe somn bun, gestionare eficientă a stresului și suficient exercițiu fizic) poate juca un rol, în special dacă sângerarea ta neregulată este legată de anumiți factori variabili, precum supraponderabilitatea.

Suplimente

Unele femei au considerat utile suplimente precum Vitex, pentru reglarea ciclurilor menstruale, în special în perimenopauza timpurie. Odată cu acesta, ghimbirul, cu proprietățile sale antiinflamatorii, ar putea ajuta, de asemenea, la gestionarea sângerărilor abundente și a durerilor.

Dacă nu ești sigură despre toate suplimentele care te pot ajuta să-ți îmbunătățești simptomele, asigură-te că vorbești cu medicul tău și ceri sfatul său.

Soluții medicale

În unele cazuri, femeile găsesc ameliorarea simptomelor prin modificări ale stilului de viață, în timp ce altele ar putea beneficia de intervenții medicale.

Pentru cele care caută o soluție mai țintită, sunt disponibile opțiuni de tratamente hormonale. Contraceptivele orale în doze mici, progesteronul secvențial, dispozitivele intrauterine hormonale și implanturile hormonale pot ajuta la reglarea ciclului menstrual.

Opțiunile non-hormonale, precum acidul tranexamic, pot ajuta, de asemenea, la gestionarea sângerărilor abundente.

Abordări holistice

Chiar dacă nu ești un mare susținător al lor, nu subestima puterea practicilor holistice. Acupunctura și presopunctura au arătat rezultate promițătoare în gestionarea disconfortului legat de ciclu menstrual.

În plus, soluțiile practice precum lenjeriile speciale pentru cicluri menstruale abundente pot oferi, de asemenea, mai multă liniște sufletească în această perioadă imprevizibilă, așa că asigură-te că le dai măcar o șansă înainte de a le respinge complet.

Când să ceri ajutor

Orice sângerare vaginală după menopauză este considerată anormală și necesită atenție medicală imediată. Dacă există și alte simptome care te deranjează, chiar și ceva inofensiv precum uscăciunea vaginală, ar putea semnala o problemă mai gravă și ar trebui, cu siguranță, să discuți cu medicul tău despre ea.

Ține minte că parcursul fiecărei femei prin perimenopauză este unic. Ceea ce experimentezi este o tranziție naturală, nu o problemă medicală. Vârsta medie pentru ultimul ciclu menstrual este în jurul vârstei de 51 de ani, dar unele femei continuă să aibă menstruație și după 50 de ani.

Cheia este să rămâi informată, să-ți asculți corpul și să lucrezi îndeaproape cu medicul tău. Urmărește-ți ciclurile menstruale, notează orice schimbări și nu ezita să pui întrebări. Acesta este modul corpului tău de a intra într-o nouă fază a vieții, și cu sprijinul și înțelegerea potrivite, poți trece prin această tranziție cu încredere.

Acest articol are un scop exclusiv informativ și nu constituie sfat medical. Informațiile prezentate nu înlocuiesc și nu ar trebui utilizate ca substitut pentru recomandările unui specialist. Discută întotdeauna cu medicul tău despre riscurile și beneficiile oricărui tratament.

Acest program nu înlocuiește tratamentele medicale.