Piele uscată și aspră în Menopauză

Dr. Simona Căzănescu
46%

dintre femei trec prin schimbări ale pielii

când intră în menopauză.

Pielea uscată si pruritul (mâncărimea) în timpul menopauzei reprezintă un simptom pe care multe femei îl traiesc. Deși poate fi enervant să trebuiasca sa faci față acestor schimbări,daca înțelegi cauzele probabil o sa controlezi mai usor simptomele.

Iată și vestea bună: există numeroase modalități de a-ți menține pielea fina și sănătoasă în această perioadă de tranziție.

Știința din spatele pielii uscate în menopauză

Hai să vorbim despre ce se întâmplă de fapt cu pielea ta în această perioadă. Principalul responsabil în această situație (ca și în multe altele legate de menopauză) este estrogenul, un hormon care face mult mai mult decât ne gandim.

Estrogenul este un element cheie într-o rețea complexă de procese fiziologice: ajută la menținerea elasticității și fermității pielii, îi menține grosimea și acționează chiar ca un hidratant natural al corpului, ajutând la producerea uleiurilor (sebumului) care îți protejează pielea. Este, de asemenea, factorul de regenerare al pielii tale, ajutând la vindecarea rănilor.

În timpul menopauzei însă, corpul tău începe să producă din ce în ce mai puțin estrogen, ceea ce înseamnă că aceleași procese menționate mai sus vor suferi, la rândul lor, schimbări.

Simptome asociate pielii uscate

Pe măsură ce nivelurile de estrogen scad, ai putea observa că pielea ta se simte mai uscată și cu prurit (mâncărime) pe față, membre, gât, piept și spate.

Unele femei experimentează și o scădere a fermității pielii și riduri mai vizibile. Dacă ai afecțiuni preexistente precum eczema sau rozaceea, ai putea observa că acestea apar mai des decât de obicei. În plus, în unele cazuri, pielea poate avea nevoie de mai mult timp să se vindece de la tăieturi și zgârieturi.

Dar iată ceva important de ținut minte: deși nu putem da timpul înapoi (ce bine ar fi dacă am putea recupera pielea pe care o aveam la 20 de ani!), putem cu siguranță lua măsuri pentru a ne menține pielea sănătoasă și confortabilă. Să vorbim despre ce chiar funcționează!

Ce poți face în această privință

Cu toate schimbările care se întâmplă în corpul tău în această perioadă, ai putea începe să te simți puțin copleșită. Nu te îngrijora, însă, deoarece mulți din pașii pe care trebuie să-i faci pentru a avea o piele mai sanatosa sunt aceiași care te vor ajuta și la multe alte simptome legate de menopauză, oferindu-ți o stare de bine completă.

Produse esențiale pentru îngrijirea pielii

O rutină de îngrijire blândă, dar eficientă, este esentiala dacă vrei o piele mai sanatoasa. Cu toate acestea, asta nu înseamnă să cumperi multe produse și să implementezi o rutină zilnică de 10 pași. Si in acest caz, mai puțin și simplu înseamnă mai mult.

Asigură-te că îți speli fața de două ori pe zi cu o soluție de curățare blândă și apă caldă (foarte important: niciodată apă fierbinte, deoarece poate fi prea agresivă). După curățare, aplică o cantitate de cremă, până cand simți că fața ta este suficient de bine hidratată.

În plus, caută produse care conțin ingrediente precum vitamina C (care protejează împotriva deteriorării pielii), acid hialuronic (fantastic pentru hidratare), retinol (ajută la stimularea producției de colagen și reducerea acneei) și niacinamidă (ajută pielea să rețină umiditatea și să reducă petele).

Deși a fost întotdeauna obligatoriu, protecția solară devine și mai importanta în timpul menopauzei. Folosește un protector solar cu spectru larg cu cel puțin SPF 30 (ideal SPF 50), poartă o pălărie cu boruri largi când este posibil și încearcă să eviți orele de vârf ale soarelui. Pielea ta este mai vulnerabilă acum, deci protejarea ei de razele solare este esențială.

Hidratare

Sa nu uitam hidratarea- ajută atât la interior, cât și la exterior.

De asemenea, dacă locuiești într-un climat uscat sau te confrunți cu ierni lungi și reci, ia în considerare utilizarea unui umidificator pentru a adăuga umiditate aerului.

Nutriție

Dieta joacă un rol foarte important în sănătatea pielii. În timp ce unele alimente pot crește inflamația în corp, afectând și pielea, altele pot ajuta la menținerea ei sănătoasa și spectaculoasa.

Ia în considerare limitarea alimentelor procesate, a zahărului excesiv, a grăsimilor nesănătoase, iar pentru unele femei, laptele și glutenul ar merita reduse. În schimb, implementează o dietă mediteraneană, bazată pe proteine sănătoase, grăsimi și plină de fibre.

Suplimente

Mai multe suplimente sunt promițătoare pentru sănătatea pielii. Curcumina (din turmeric), CoQ10, niacina și colagenul sunt câteva exemple care au demonstrat beneficii în studiile de cercetare. Cu toate acestea, înainte de a lua suplimente, este întotdeauna recomandat să consulți un medic pentru a te asigura că sunt potrivite pentru tine.

Soluții medicale

Pentru unele femei, terapiile hormonale ar reprezenta o solutie, în special dacă alte metode nu oferă suficientă ameliorare a simptomelor. Deși cea mai mare parte a cercetărilor s-a concentrat pe aplicații topice, este o zonă care merită explorată cu medicul tău pentru a găsi ce funcționează cel mai bine pentru tine.

De asemenea, în timp ce toate simptomele legate de menopauză pot aduce o anumită neputinta sau senzație de copleșire, ține minte că nu ești singură în această privință și există întotdeauna lucruri pe care le poți face pentru a te simți mai bine!

Experiența fiecăreia cu schimbările pielii în menopauză este diferită, iar ceea ce funcționează pentru o persoană s-ar putea să nu funcționeze pentru alta. Cheia este să fii răbdătoare în timp ce găsești combinația potrivită de tratamente care funcționează pentru nevoile și stilul tău de viață. Cu abordarea potrivită, poți menține pielea sănătoasă și în această fază de tranziție

Acest articol are un scop exclusiv informativ și nu constituie sfat medical. Informațiile prezentate nu înlocuiesc și nu ar trebui utilizate ca substitut pentru recomandările unui specialist. Discută întotdeauna cu medicul tău despre riscurile și beneficiile oricărui tratament.

Acest program nu înlocuiește tratamentele medicale.